Fragment

'Poetin voelt zich niet serieus genomen'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Poetin voelt zich niet serieus genomen'

Het rommelt al weken aan de grens tussen Oekraïne en Rusland. Den Haag roept nu Nederlanders terug uit de Oekraïne en KLM stopt voorlopig met vliegen op het land. Moeten we bang zijn voor verdere escalatie met een militair conflict tussen Rusland en het Westen als gevolg?

"Poetin is hier al 20 jaar mee bezig. Hij ziet Oekraïne echt als een buffer. Rusland had graag een Euraziatische Unie gevormd met de andere Oostboklanden, maar dat is mislukt. In Poetins ogen betekent dat niet meteen dat die landen lid kunnen worden van de NAVO", legt Wierd Duk, journalist bij De Telegraaf en voormalig Ruslandcorrespondent, uit in WNL In de Kantine. En precies daar wringt de schoen, want de Oekraïne zou juist graag lid worden van zowel de NAVO als de EU. "Poetin voelt zich niet serieus genomen in zijn eis, maar doordat hij nu zoveel troepen aan de grens heeft staan, wordt hij dat wel."

Militair gerommel

Hoe de komende weken er nu verder gaan uitzien, lijkt voor alle wereldleiders nog onduidelijk. "Het lijkt me verstandig dat het nu gaat eindigen in een concessie en dat Oekraïne en de andere landen voorlopig niet lid worden van de NAVO. Maar ik vrees dat het gaat eindigen in militair gerommel aan de grens."

Video niet beschikbaar