Fragment

Paginagrote advertentie van VVD in meerdere kranten bewijst dat 'campagne nog steeds gaande is'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Paginagrote advertentie van VVD in meerdere kranten bewijst dat 'campagne nog steeds gaande is'

"De campagne is nog steeds gaande", zegt Martine Wolzak, politiek journalist van het FD, in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Daarbij verwijst ze naar de paginagrote advertentie die de VVD zaterdag in meerdere kranten plaatste. "Deze advertentie komt nog uit het campagnebudget, die was deze verkiezingen vrij ruim."

In de Volkskrant, het AD, De Telegraaf, NRC en Trouw richtte VVD-leider Yeşilgöz zich in een open brief tot de VVD-kiezer. Ze zegt een kabinet met PVV, NSC en BBB mogelijk te willen maken. Dat wil ze doen "vanuit de Tweede Kamer" en niet als coalitiepartner. "De kiezer heeft immers een duidelijk signaal gegeven dat het in het bestuur anders moet dan de afgelopen 13 jaar." De politica vindt het bovendien een voordeel dat haar partij in deze rol meer ruimte heeft om met eigen voorstellen te komen.

Dat laatste is 'onzin' zegt Wolzak. "Je kunt altijd met eigen voorstellen komen, maar dit lijkt heel erg op de koers die Omtzigt neemt. Dat houdt in dat je gaat voorsorteren in aanloop naar de verkiezingen en kiest voor het zoet. Al het zuur laat je aan je voorbij gaan." Wolzak vervolgt: "Maar uiteindelijk moet iemand in het kabinet gaan zitten."

Overigens is niet alleen de VVD nog bezig met de verkiezingen, ook grote winnaar PVV gebruikt nog steeds campagnetaal. "Dat zie je niet alleen aan zijn bezoek aan Den Haag waar plotseling meer dan honderd vluchtelingen werden opgevangen, maar ook aan zijn taal." Wolzak verwijst naar een tweet van Wilders waarin hij afsluit met de tekst 'en we gaan nog sterker en veel groter worden'. "Dat is gek want de verkiezingen zijn net geweest."

Nieuwe bewegingen

Alle verkiezingstaal- en uitingen brengen volgens columnist van De Telegraaf, Rob Hoogland, "alleen maar onzekerheid met zich mee." Hoogland: "Die onzekerheid zorgt ervoor dat er een neiging ontstaat om achter nieuwe bewegingen aan te lopen. Mensen zijn de oude politiek een beetje zat." Dat beaamt Wolzak. "Dat de campagne doorgaat na de verkiezingen, zag je ook bij de vorige verkiezingen gebeuren. Het beste voorbeeld daar van is de 'functie elders' die verwees op Omtzigt."