Fragment

Ruslandkenner Waterdrinker vraagt zich af 'in hoeverre is Poetin geestelijk nog wel gezond?'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ruslandkenner Waterdrinker vraagt zich af 'in hoeverre is Poetin geestelijk nog wel gezond?'

De crisissituatie een de Russische grens met Oekraïne is nog altijd niet opgelost. De vraag die nog altijd staat, is of president Vladimir Poetin van plan is om Oekraïne binnen te vallen. "De vraag is ook of hij zelf wel weet wat hij van plan is", zegt Ruslandkenner Pieter Waterdrinker bij In de Kantine op NPO Radio 1.

Volgens Waterdrinker, zelf wonend in Sint-Petersburg in Rusland, is Rusland "een totaal ander land dan Nederland". Daarmee doelt hij bijvoorbeeld op de verhouding tussen overheid en burger. "In Nederland is de overheid er voor het individu en in Rusland zijn de individuen er voor de overheid, voor meneer Poetin."

Waterdrinker zegt dat Poetin "totaal geïsoleerd zit". Dus rijst de vraag of Poetin überhaupt wel weet over wat er in het land rondgaat. "De chaos is gecreëerd door Poetin." Zoals de uitbreiding van de NAVO, het wrok over het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. "Daar is hij als ex-KGB'er nooit overeengekomen." En met heel veel andere Russen, maar ook heel veel niet. "Zij balen van de situatie waarin het land terecht is gekomen."

Min of meer botviert Poetin dus zijn eigen frustratie op het wereldtoneel. Waterdrinker vermeldt daarbij dat "heel weinig mensen" hem nog intern kunnen terugroepen. "De vraag is, en niemand die het weet, wat wil Poetin? Hoe ver is hij bereid te gaan en is hij nog wel geestelijk gezond?