Fragment

‘In Nederland zien we het liefst dat het koningshuis zo gewoon mogelijk blijft’

  1. Fragmentenchevron right
  2. ‘In Nederland zien we het liefst dat het koningshuis zo gewoon mogelijk blijft’

Engelsen staan dezer dagen tot wel 22 uur lang in de rij om een laatste eerbetoon te bewijzen aan de overleden Queen Elizabeth. Ook onder andere oud-voetballer David Beckham stond 12 uur lang in de rij, en weigerde de snellere vip-route af te leggen. 

Historicus en columnist Daniëlle-Hoog-Hiemstra ziet daarin een groot verschil met de Nederlandse ervaring rondom de monarchie. “Zouden mensen 22 uur in de rij gaan staan als prinses Beatrix zou overlijden? Dat denk ik niet. Engeland heeft toch nog dat Anglicaanse en wij hebben meer een calvinistisch land.”

Ook de rol die verbeelding speelt is groter bij het Engelse koningshuis, dan bij die van ons. “In Nederland zien we het liefst dat ze zo gewoon zijn.” Weinig mensen in Engeland zullen zeggen dat hun koningshuis ‘zo gewoon’ is. Daar zijn ze helemaal niet voor. “Er is veel ruimte voor de persoon. Dat zie je ook aan een serie als The Crown: in Nederland zou dat helemaal niet kunnen. “Ander voorbeeld is dat de bijen in Engeland te horen kregen dat ze een nieuwe baas kregen.

Nederland is wel wat saaier daarin, vervolgt Hoog-Hiemstra. In feite hebben wij niet een ‘echt’ koningshuis, zegt ze, “we zijn toch altijd meer een republiek gebleven. We hebben ook pas sinds 1814 een monarchie: een relatief jong koningshuis dus.”