Fragment

Kamerlid VVD: 'Contact tussen Taghi en Mohammed B. brengt nationale veiligheid in het geding'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Kamerlid VVD: 'Contact tussen Taghi en Mohammed B. brengt nationale veiligheid in het geding'

Politie en Openbaar Ministerie maken zich grote zorgen over de veiligheidssituatie van prinses Amalia en minister-president Mark Rutte na nieuwe signalen dat kopstukken van de Mocro-maffia het op een van hen zouden hebben voorzien. Dat meldt De Telegraaf.

Beveiligingsmaatregelen zijn aanzienlijk opgeschroefd omdat rekening wordt gehouden met een poging tot ontvoering of het plegen van een aanslag. De zorgen houden verband met het innige contact tussen Ridouan Taghi en Mohammed B., die een levenslange gevangenisstraf uitzit wegens de moord op cineast Theo van Gogh in 2004. De twee zaten bij elkaar gedetineerd in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Nu schrijven ze brieven aan elkaar met daarin religieuze teksten.

"Het is potentieel gevaarlijk voor de nationale veiligheid omdat we niet precies weten wat ze aan elkaar schrijven. De teksten zijn heel moeilijk te duiden," zegt VVD Kamerlid Ulysse Ellian in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Taghi zou hiermee opnieuw aanslagen kunnen plegen dus we moeten hier zo snel mogelijk paal en perk aan stellen." Joost Eerdmans van JA21 is het daarmee eens. "Het is behoorlijk naïef om te denken dat er niks achter deze communicatie zit. Wie heeft nou bedacht dat die twee met elkaar mogen communiceren?"

Maar verbieden mag niet zomaar. Gevangen mogen communiceren met anderen en dus ook met andere gevangenen, daar is een wet voor. "Ik probeer al langere tijd te waarschuwen dat er een verscherping moet komen in bepaalde gevallen. En dit is zo'n geval. Als ik zie hoe er nu in de politiek wordt gereageerd dan heb ik wel vertrouwen dat die verscherping er komt."

Video niet beschikbaar