Fragment

Groene vinkje vervalt voor half miljoen Nederlanders: 'Het is niet gecommuniceerd'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Groene vinkje vervalt voor half miljoen Nederlanders: 'Het is niet gecommuniceerd'

Voor een half miljoen Nederlanders, die wel twee vaccinaties hebben gehaald maar geen booster, vervalt komende week de QR-code. Zij raken hun coronatoegangsbewijs direct kwijt. Hans van Soest, politiek verslaggever van het AD, maakt zich er boos over.

"Ik ben hier in gaan graven en ik kom tot de conclusie dat er simpelweg niet eerder over is gecommuniceerd. Als er geen Kamervragen over waren gesteld, dan waren afgelopen dinsdag al een half miljoen Nederlanders - zonder het te weten - hun vinkje kwijtgeraakt", zegt Van Soest in WNL In de Kantine. Deze mensen zouden dan nietsvermoedend naar een restaurant waren gegaan en geen toegang krijgen omdat hun QR-code zou zijn vervallen, gaat de journalist verder.

'Kuipers bluft zich er doorheen'

Zorgminister Kuipers is inmiddels aan de tand gevoeld over de plotselinge invoering van de nieuwe regels. "Hij bluft er zich doorheen en verwijst naar het feit dat zijn voorganger het verval van het vinkje al uitvoerig heeft herhaald. Dat blijkt niet het geval te zijn." In zijn zoektocht kwam Van Soest erachter dat alleen in een brief aan de Kamer op 14 december werd vermeld dat Nederland moest gaan nadenken over het verval van het vinkje omdat andere Europese landen dat destijds al aankondigden.

"Ambtenaren op het Ministerie van Volksgezondheid lopen al twee jaar lang op hun tandvlees. Dat komt door de crisis. Ze zitten er gewoon doorheen", aldus de AD-journalist.

Video niet beschikbaar