Fragment

De oorlog in Oekraïne roept een emotionele reactie op: 'De reden voor de oorlog ontbreekt'

  1. Fragmentenchevron right
  2. De oorlog in Oekraïne roept een emotionele reactie op: 'De reden voor de oorlog ontbreekt'

De oorlog in Oekraïne roept bij velen een emotionele reactie op omdat er “een reden ontbreekt”, zegt Volkskrantjournalist Arnout Brouwers in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Sinds het uitbreken van de oorlog zijn duizenden inzamelingspunten opgericht waar mensen spullen naartoe kunnen brengen die vervolgens naar de Pools-Oekraïense grens worden gebracht. Ook blijkt uit peilingen dat mensen nu veel meer voorstander zijn voor EU-lidmaatschap voor Oekraïne dan voorheen. 

“Veel mensen, inclusief Oekraïners, begrijpen echt niet waarom er ineens een massale grondoorlog in Europa begint", vervolgt Brouwers. Dit is mede te verklaren doordat er ook een schokeffect gaande is, legt de journalist uit. "Wij voelen ons de afgelopen decennia in Europa super veilig, een grondoorlog hoort dus niet. Mensen overal in Europa zijn hier geschokt door dat dit hier nu kan gebeuren. Dit verbreekt dat veilige beeld."

Politiek verslaggever Frank van Leeuwen vult aan: "Vechten willen we niet, dus doen we maar al dat andere zoals spullen inzamelen om maar het gevoel te hebben dat we alles hebben gedaan wat we konden."