Fragment

Voormalig deltacommissaris: 'We kunnen nog lang in Nederland blijven wonen, maar we kunnen ons niet alles permitteren'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Voormalig deltacommissaris: 'We kunnen nog lang in Nederland blijven wonen, maar we kunnen ons niet alles permitteren'

Zeg je Peter Glas dan zeg je automatisch 'waterbeheer'. Veertig jaar geleden werd hij gegrepen door het onderwerp, inmiddels is hij geen deltacommissaris meer maar heeft hij wel een duidelijke boodschap: "We kunnen ons niet alles permitteren."

Gedurende zijn studie biologie en loopbaan heeft Glas geleerd dat 'alles afhankelijk is van water'. "We moeten het water koesteren. Zonder water is er geen natuur en zonder natuur geen leefbaarheid. Zonder water komt de leefbaarheid van Nederland dus in het geding", aldus Glas in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Er is alleen één ding aan water, zegt Glas, en dat is "water moet je regelen." Daarmee bedoelt de voormalig deltacommissaris dat er scenario's moeten worden gemaakt voor droogte en veel nattigheid; de dijken moeten in de gaten worden gehouden en ook de weilanden en rivieren. "Bijkomend grillig fenomeen dat niet te regelen valt is het weer." Glas vervolgt: "Het is een balans van factoren waar we op moeten acteren en reageren. We moeten niet reageren op de rampen van gisteren maar vooruitkijken door scenario's op de plank klaar te hebben liggen."

Als voorbeeld noemt Glas de boeren. "Je kunt er ook voor kiezen om lichtere koeien te nemen, die zakken minder snel weg als het grondwater stijgt. Het zijn simpele aanpassingen."

Katrina

Glas verbaast zich niet over de overstromingen van de laatste jaren, wijzend op de klimaatverandering. "We kunnen hier nog lang blijven wonen, maar we kunnen ons niet alles permitteren. De toekomst blijft altijd mistig." Om zijn argument kracht bij te zetten, noemt de voormalig deltacommissaris orkaan Katrina die in 2005 over New Orleans raasde. "Toen ik de eerste foto's zag, dacht ik dat ik naar Rotterdam keek."