Fragment

OM roept op gemeenteambtenaren strenger te controleren: ‘Procedure rond afgifte paspoort naïef’

  1. Fragmentenchevron right
  2. OM roept op gemeenteambtenaren strenger te controleren: ‘Procedure rond afgifte paspoort naïef’

Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken, Vincent van Thiel, pleit voor strengere toelatingseisen voor ambtenaren die paspoorten uitgeven. Dat zegt hij namens het Openbaar Ministerie (OM) bij WNL-programma Het Misdaadbureau. Hiermee wil hij voorkomen dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan onderwereldfiguren.

Video niet beschikbaar

Concreet wil hij een betere screening, een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en een strikt 4-ogen-principe. “Als er twee mensen aanwezig zijn bij de afgifte van een paspoort, is er veel meer controle,” vult anti-corruptie-expert Peter van Leusden aan. Maar op de werkvloer gaat het vaak mis, geeft hij aan. “Soms geeft een stagiaire een paspoort af: dat is ondenkbaar.”

Vrijblijvend en naïef

“Je kunt allerlei procedures ontwikkelen, maar als daar gemakkelijk van afgeweken wordt, zijn die procedures niets meer waard,” stelt Van Thiel. Hij noemt de huidige procedures “veel te vrijblijvend” en spreekt van “een zekere naïviteit”.

In sommige gemeenten wordt momenteel wel een VOG gevraagd, in andere niet. Er moet een “intrinsieke overtuiging bij de directie van de gemeente” zijn om de uitwerking van de procedures in orde te krijgen, reageert Van Leusden. Kortom: “Er moet echt iets veranderen.”

Waakzaam zijn

Ingrid Michon-Derkzen, Tweede Kamerlid voor de VVD, geeft aan blij te zijn met dit pleidooi van het OM. “Een VOG moet verplicht worden, en sterker nog: die moet je ook regelmatig opnieuw vragen.” Ze vindt het ‘frustrerend’ dat de urgentie nog niet genoeg gevoeld wordt. Pas als een zaak in de krant terechtkomt, “vallen we allemaal van onze stoel”, aldus Michon-Derkzen. Terwijl: “Je moet elke dag waakzaam zijn om corruptie zoveel mogelijk uit te sluiten.”

Het VVD-Kamerlid is ook een voorstander van de plannen van het OM om steviger te screenen en een strikt 4-ogen principe te hanteren. Waar het kan, zal ze dit ook vanuit de Kamer stimuleren, besluit ze.