Fragment

'Nederlandse criminelen idolaat van beroemde maffiafilms'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Nederlandse criminelen idolaat van beroemde maffiafilms'

Het anti-maffiateam van de Nederlandse politie ziet dat veel criminelen idolaat zijn van gangster-personages uit beroemde maffiafilms. Aan het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau laten ze weten dat rechercheurs bij doorzoekingen heel vaak schilderijen en posters aantreffen van films als The Godfather, Goodfellas en Scarface.

Bouke Arends, burgemeester van de gemeente Westland, ziet de verheerlijking van geweld en de georganiseerde misdaad ook terug in de media: "Je ziet in video's op YouTube en op TikTok-filmpjes bijvoorbeeld." Luisteraar van het Misdaadbureau, Joost Frijters, vraagt zich af of de verheerlijking van topcriminelen ooit zal stoppen en de redactie van Het Misdaadbureau zoekt het uit.

Het anti-maffiateam van de Nederlandse politie laat weten dat topcriminelen ontzettend veel geld verdienen. Het romantiseren zal daarom niet snel stoppen denkt het team. "Daarnaast worden ze vaak minder gezien als 'boeman'. Klusjes zoals een rivaal uit de wegruimen of drugs verpakken laten ze graag aan criminelen lager in de pikorde over," legt onderzoeksjournalist van het Misdaadbureau Berend Jansen uit.

Toch zijn het behoorlijk 'boemannen' ziet Huibert den Butter van de politie. "Bij een vracht met hulpgoederen naar Turkije is deze week nog een lading drugs onderschept. Ze hebben geen enkele moraal en hun ziel verkocht aan de duivel."

Video niet beschikbaar