Fragment

Regelwerk weerhoudt boeren van het melden van drugsafval: 'Er moet een vliegende brigade komen die het opruimen overneemt'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Regelwerk weerhoudt boeren van het melden van drugsafval: 'Er moet een vliegende brigade komen die het opruimen overneemt'

Boeren- en tuindersorganisatie ZLTO trekt aan de bel over drugsafval waar veel boeren mee te maken krijgen."Particulieren zoals boeren moeten het verwijderen van het afval zelf voorfinancieren, een ondernemer vinden die de grond kan saneren en ga zo maar door," legt Femke van de Plas van de vereniging uit in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Het enorme regelwerk dat erbij komt kijken om drugsafval op te ruimen is voor veel boeren dan ook de reden dat "ze richting de berm of sloot trekken om daar het afval in te dumpen." En daarmee wordt het probleem doorgeschoven. "Het wordt dan een probleem voor het waterschap of de gemeente om de boel op te ruimen."

Van de Plas pleit om deze reden dan ook voor een 'vliegende brigade'. "Voor boeren zou het heel erg welkom zijn als er een telefoonnummer is dat ze kunnen bellen van een veegbrigade die het opruimen van ze overneemt." Van de Plas denkt dat met een dergelijke dienst boeren veel eerder geneigd zijn om drugsafval te melden en dat daardoor de politie een beter beeld heeft van het aantal dumpingen.

De subsidiepot voor particulieren die te maken krijgen met drugsafval op hun terrein is overigens sinds dit jaar verruimd naar tweehonderd duizend euro. Voorheen was dat bedrag nog vijfentwintig duizend euro.

Kamervragen

Anne Kuik, Tweede Kamerlid van het CDA, ziet heil in het voorstel van Van de Plas voor een vliegende brigade. "Je wilt juist dat het wordt opgelost en dat mensen het melden." Ze vervolgt: "Het is natuurlijk bizar dat onschuldige mensen opdraaien voor de zooi die criminelen achterlaten. Ik had zelf niet scherp dat gedupeerden zelf zoveel moeten regelen." Kuik wil daarom Kamervragen stellen over een dergelijke vliegende brigade. Kuik zou zelf graag één aanspreekpunt zien waarbij verschillende organisaties samenwerken om het probleem voor de slachtoffers van drugsafval op te lossen.