Fragment

Fietsers op de eerste hulp, terwijl je hersenen die schade niet verdragen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Fietsers op de eerste hulp, terwijl je hersenen die schade niet verdragen

Fietsen is ons nationaal erfgoed, maar de statistieken tonen aan dat onze liefde voor de tweewieler een schaduwzijde heeft. In de afgelopen tien jaar is het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel met een alarmerende 40% gestegen. 2022 sloeg een somber record met 88.800 fietsers die op de Spoedeisende Hulp eindigden, waarvan 57.000 met ernstig letsel. Schrikbarend is dat meer dan 15.000 van deze fietsers hersenletsel opliepen.

Video niet beschikbaar

Terwijl Nederland zich opmaakt voor de derde nationale Dag van de Fietshelm op 10 april 2024, is het tijd om de harde feiten onder ogen te zien en ons gedrag aan te passen. Onderzoek wijst uit dat het dragen van een helm de kans op hersenletsel met een derde vermindert. Voor hoofdletsel is dit effect nog sterker, met een afname van 62%. Deze cijfers spreken boekdelen en roepen op tot actie.

De stijging van het aantal ongelukken en de impact hiervan op individuen en gezinnen kan niet genegeerd worden. Het verhaal gaat niet alleen over cijfers; het gaat over mensen, over levens die voorgoed veranderd zijn door een moment van onachtzaamheid. Het is een oproep aan elke Nederlander om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen veiligheid en die van anderen.

De weerstand tegen de fietshelm in Nederland, vaak gezien als onmodieus of onhandig, moet worden overwonnen. De Dag van de Fietshelm is niet zomaar een dag; het is een beweging, een kans om een cultuurverandering teweeg te brengen. Het gaat erom dat we erkennen dat een eenvoudige handeling - het opzetten van een helm - levensreddend kan zijn.

Het is hoog tijd dat we de fietshelm omarmen, niet als een last of een modeverklaring, maar als een essentieel onderdeel van onze fietscultuur. Laat 10 april 2024 een keerpunt zijn in hoe wij, als fietsnatie, onze eigen veiligheid en die van onze naasten serieus nemen. Laat ons samen rijden naar een toekomst waarin fietsen niet alleen een bron van nationale trots is, maar ook een symbool van onze toewijding aan veiligheid. Laten we deze Dag van de Fietshelm gebruiken als een springplank naar een veiliger fietsland, voor onszelf en voor de generaties die volgen.

Luister de hele uitzending terug, met daarin Sarah Zadeh (techadvocaat bij Nauta Dutilh), Sandra Rottenberg (programmamaker) & Raja Felgata (media ondernemer).