Fragment

Vrouwen onvruchtbaar door topsport?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vrouwen onvruchtbaar door topsport?

"Veel sporten werden gezien als een domein waarin vrouwen niet mochten infiltreren." Sporthistorica Elisa Rodenburg verdiepte zich in de positie van vrouwen in de sport, met name die van vrouwelijke roeiers in de periode voor 1976. Dat was het jaar dat vrouwen eindelijk mochten roeien op de Olympische Spelen. 

Men dacht dat vrouwen onvruchtbaar werden van topsport, maar dat was niet de enige reden om vrouwen buiten de sportwereld te houden. Waarom duurde het zolang voordat vrouwensport op de kaart werd gezet? En waarom worden vrouwen en mannen anno 2019 nog steeds niet gelijkwaardig behandeld in de sportwereld? 

Daarnaast spraken we oud-Olympisch roeister Ingrid Munneke-Dusseldorp: een belangrijke figuur in de professionalisering van het vrouwenroeien. Als jonge roeister zette zij zich in om het vrouwenroeien wereldwijd op de kaart te zetten. 

Oktober is de maand van de geschiedenis. Het thema is dit jaar hij/zij. In Focus daarom deze maand iedere week een gesprek over de verhoudingen tussen de seksen in de geschiedenis. Deze serie maken we samen met de Jonge Historici

Nog meer mooie gesprekken luisteren? Alle interviews in Focus zijn terug te vinden in de podcast Focus Wetenschap.

Bij Focus zijnde gasten altijd de DJ! De muziekkeuzes van de gasten kun je terugluisteren via de Radio Focus Spotify-playlist! 

De playlist van Elisa Rodenburg:
// Lili Boulanger - D'un matin du printemps
// Galina Ustvolskaya - Sonata for violin and piano
// Ute Lemper - Ich Bin Ein Vamp!