Fragment

Welke smaken zitten nou écht in bier?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Welke smaken zitten nou écht in bier?

Boeken over de beroemde Belgische bieren zijn er al in overvloed verschenen. Maar als het over de ingrediënten en smaakbeschrijving van deze bieren gaat baseerden de auteurs hun kennis vaak op hun eigen ervaring of wat algemeen geaccepteerd is onder kenners. 

Niet zo met het boek 'Belgisch bier getest en geproefd', van de KU Leuven-onderzoekers Kevin Verstrepen en Miguel Roncoroni. Na vijf jaar aan aroma-analyses en wetenschappelijk verantwoorde proefpanels verkregen ze een gigantische dataset van meer dan 250 bieren. 

Het uiteindelijke doel van dit monnikenwerk is om met behulp van een grote database te kunnen voorspellen welke aromacomponenten voor bepaalde smaakcombinaties zouden zorgen bij het maken van nieuwe bieren. Het boek is een mooie spin-off, waarbij de opbrengsten deels gaan naar 'Wetenschap op stap', een educatief project waarbij wetenschap in de klas gepromoot wordt door leerlingen echte wetenschappelijke experimenten te laten uitvoeren.

Marc Robin Visscher trok naar Leuven en nam een kijkje in het lab van de bieronderzoekers, waarbij maar liefst 200.000(!) soorten gist verzameld zijn. Het boek wordt uitgegeven door de Belgische uitgever Lannoo en zou volgens de uitgever in de Nederlandse boekhandels bestelbaar moeten zijn.