Fragment

Waarom alleen penis-vagina penetratie vrouwen geen orgasme geeft

  1. Fragmentenchevron right
  2. Waarom alleen penis-vagina penetratie vrouwen geen orgasme geeft

De clitoris is essentieel voor vrouwen om klaar te komen, met alleen penetratie kom je (er) niet. Dat is de boodschap van hoogleraar seksuologie Ellen Laan. Ze strijd voor seksuele gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Heteroseksuele vrouwen komen bijvoorbeeld veel minder vaak klaar dan heteroseksuele mannen, en dat komt niet doordat seksualiteit van vrouwen en mannen nou zo verschilt. Wel doordat we te weinig kennis hebben van vrouwelijk seksueel genot. Daar brengen we in deze uitzending verandering in. 

Wat moet er veranderen aan de seksuele voorlichting die we jongeren geven? Hoe zorgt die seksuele ongelijkheid voor seksueel geweld tegen vrouwen? En zijn de verschillen tussen seksualiteit bij mannen en vrouwen echt zo groot? (Spoiler: nee) Ellen Laan gaat in gesprek met presentator Rose Heijnen over seks, genot en wetenschap. En ze praat over de invloed van haar teruggekeerde kanker op haar leven en werk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ellen Laan is het hoofd van de afdeling Seksuologie en Psychosomatische Gynaecologie van het AMC. Het is al jarenlang haar missie om onze clitkennis te verhogen, de orgasmekloof te verkleinen en seksuele ongelijkheid te verminderen.

Ze werd na haar promotie bekend door haar baanbrekende onderzoek naar de seksualiteitsbeleving van vrouwen. Sindsdien heeft ze een succesvolle carrière in de wetenschap en in de praktijk als seksuoloog. In 2018 richtte ze de stichting Seksueel Welzijn Nederland op, dat zich richt op seksuele gelijkheid tussen mannen en vrouwen.