Fragment

Hoe vang je een vleermuis?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hoe vang je een vleermuis?

De reputatie van de vleermuis is er door het coronavirus niet beter op geworden. Ze worden ervan verdacht het virus overgebracht te hebben naar een ander dier. Maar die slechte reputatie hebben vleermuizen al eeuwen lang. Vroeger dacht men bijvoorbeeld dat vleermuizen de geesten van de doden waren, door hun geheimzinnige nachtleven. Dat heeft er ook voor gezorgd dat wetenschappers weinig aandacht hadden voor het beestje. 

Dat is nu verleden tijd. 

Wetenschappers van de Wageningen Universiteit verdiepen zich in het leven van de vleermuis. Waar verblijven ze? Wanneer vliegen ze? Waar vliegen ze? De vleermuis komt op zijn vlucht steeds vaker een windmolen tegen, en dat is gevaarlijk is voor deze beschermde diersoort. Om achter vliegroutes te komen, zetten de onderzoekers een paar nachten lang gigantische netten op in Noord-Holland. Als ze een ruige dwergvleermuis vangen bevestigen ze een van de allerkleinste zenders die er bestaan op hun rug. 

Verslaggever Rose Heijnen ging een nachtje vleermuizen vangen met ecoloog Sander Lagerveld van het onderzoeksinstituut Wageningen Marine Research.