Fragment

Foute vrouwen - Wat deden Nederlandse verpleegsters aan het oostfront?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Foute vrouwen - Wat deden Nederlandse verpleegsters aan het oostfront?

Vrouwen bleken veel meer te zijn in de oorlog dan broedmachine of troostvrouw. Zo ontdekte historica Sietske van der Veen. Zij raakte geïnspireerd door Hitler's Furies van Wendy Lower: een boek over Duitse vrouwen in de oorlog. Zij waren piloot, kampbewaker of verpleger. Hoe zou dat onder de Nederlandse vrouwen zijn geweest? Sietske onderzocht het aan de hand van dertig 'foute' vrouwen die naar het oostfront vertrokken om daar de vijand te verplegen. Elke soldaat die zij beter maakten, kon weer verder vechten. 

Een van die vrouwen was Lies, dochter van een schoolhoofd. Voor haar was de periode aan het oostfront de mooiste periode van haar leven. Uiteindelijk werd ze gevangen door de Amerikanen en moest voor hen werken. De bevrijding was voor haar dubbel: wat zou de toekomst haar brengen? Ze was pro-Duits en had een half-Duits kind. Veel vrouwen eindigden in interneringskampen als landverraders, voor Lies liep het anders af. Maar over de mooiste periode van haar leven, heeft ze niet meer gesproken. 

Nog meer mooie gesprekken luisteren? Alle interviews in Focus zijn terug te vinden in de podcast Focus Wetenschap.

Bij Focus zijn de gasten altijd de DJ! De muziekkeuzes van de gasten kun je terugluisteren via de Radio Focus Spotify-playlist! 

De playlist van Sietske van der Veen: 
// Eurythmics - Here Comes The Rain Again
// Yazoo - Situation

// Bronski Beat - Smalltown Boy