Fragment

''Het is een lang traject geweest, maar het heeft me erg veel voldoening gegeven''

  1. Fragmentenchevron right
  2. ''Het is een lang traject geweest, maar het heeft me erg veel voldoening gegeven''

Misschien ken je ze wel. Pensionado's die een achter de geraniums zitten en een kaartje leggen. Maar dit is niet weggelegd voor de 76-jarige Christine Schunck. Aanstaande donderdag promoveert ze aan de faculteit Filosofie, Theologie en Religie Studies van de Radboud Universiteit.

Haar promotieonderzoek over de katholieke missionering van 1499 tot 1776 op Curacao blijkt niet vanzelf te zijn gegaan. In de rubriek 'het Lekenpraatje' neemt Christine je mee in haar opmerkelijke levensverhaal. Hoe ze als 22-jarige studente besloot om naar Curaçao te gaan. En hoe ze door een tumor in haar linkeroor haar promotieonderzoek noodgedwongen moest stoppen en hoe dat haar op het randje van de dood bracht. 

Ten slotte duiken we in haar promotieonderzoek, de tijd van de grote ontdekkingen. De Spanjaarden kwamen in 1499 op Curaçao, het begin van de katholieke missies naar het eiland. Maar wat gebeurde er met Curaçao toen de Hollandse West-Indische Compagnie het eiland veroverde tijdens de Tachtigjarige oorlog? En waarom noemt Christine de katholieke missionering op Curacao, de intolerante tolerantie?

Dit item is ook te beluisteren in onze podcast Focus Wetenschap:

RSS – iTunes – Stitcher