Fragment

Wat doet de biologische klok tikken?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wat doet de biologische klok tikken?

De biologische klok tikt in iedereen. Die klok moet iedere ochtend gelijk gezet worden door het licht. Maar wat als het 's ochtends steeds later licht wordt? Er overal verlichting aanstaat? Of wat als je in de nacht werkt?  

Onze biologische klok is ontzettend belangrijk maar raakt verstoord door de 24-uurseconomie. Niet alleen die van mensen, maar ook die van dieren. Vanuit Artis, zo dicht mogelijk bij de dieren, hebben we de grote gele bus van de NTR en NPO Radio 1  neergezet, want Artis doet ook mee aan dit onderzoek. We hebben een prachtig plekje gekregen met uitzicht op het flamingoverblijf en de vogelkooien.

Want het is tijd voor wetenschappelijk onderzoek! Het grootste onderzoeksproject ooit naar de biologische klok in Nederland gaat van start. Met een subsidie van 10 miljoen euro gaan wetenschappers onderzoek doen naar de vraag: hoe houden we de biologische klok gezond?

De wetenschappers staan in de rij om te vertellen over hun bijzondere onderzoek. Verslaggever Rose Heijnen loopt ondertussen door een donkere dierentuin op zoek naar de chimpansees. En er is livemuziek van THYRZA.

Chronobioloog Laura Kervezee en Heidi Lammers-van der Holst, onderzoeker aan het Erasmus MC, zijn te gast om te vertellen over het BioClock-project. Promovendus Emma Visser schuift aan, ze doet onderzoek aan de TU in Eindhoven naar de gunstige effecten van licht. Ecoloog Kamiel Spoelstra en professor chronobiologie, Roelof Hut, onderzoeken de effecten van licht op de natuur en dieren. Naar de hinder van licht op palingen, doet bioloog Christian Tudorache onderzoek. 

Verslaggever Rose Heijnen gaat op pad met Milo Grootjen, sterrenkundig en hoofd van het planetarium van Artis, en Charlotte Vermeulen, bioloog van Artis.