Fragment

Palmen op de Noordpool

  1. Fragmentenchevron right
  2. Palmen op de Noordpool

In het exacte deel van de wetenschap ben je het grootste deel van de tijd aan het ploeteren, zonder dat er iets uitkomt. Monsters nemen, proeven doen, analyses maken. En je dan realiseren dat het weer niets heeft opgeleverd. 

Zelden vind je iets dat zo belangrijk is dat je het kunt publiceren in een vaktijdschrift, en nog zeldzamer een tijdschrift als Science of Nature. Professor Henk Brinkhuis haalde niet alleen het tijdschrift Nature. Met zijn collega's vulde hij een compleet nummer. 

Een spectaculaire ontdekking op de Noordpool, die de sleutel kan zijn tot ons klimaatprobleem. Inmiddels zijn we 14 jaar verder, ide aarde verder opgewarmd en staan de kranten vol over CO2 uitstoot. Hoe kan dat? Wat hadden de wetenschappers gevonden op de Noordpool en waarom horen we niets meer over de resultaten? 

In de radiodocumentaire, gemaakt door Saskia van Leeuwen en Saar Slegers, een portret van Henk Brinkhuis. Een deel van de interviews is gedaan door tv-presentator Diederik Jekel voor een aflevering van het tv-programma Focus.