Fragment

Zuiderzeevissers die geen visser meer zijn

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zuiderzeevissers die geen visser meer zijn

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet werd aangenomen. In die wet werd besloten de Afsluitdijk aan te leggen en op termijn de Zuiderzee in de gaan polderen. Het afsluiten van de Zuiderzee had grote gevolgen voor vissersdorpen als Volendam, Urk en Enkhuizen. De vissers moesten zich gaan richten op een andere handel, een andere manier van inkomen. Met de komst van Flevoland is een deel van het water überhaupt niet meer te bevaren en is het voor de Zuiderzeevissers belangrijk om veel veerkracht te hebben.

Naar aanleiding van deze gebeurtenis 100 jaar geleden, startte Eva Vriend een onderzoek naar de geschiedenis van de IJsselmeer plaatsen na de aanleg van de Afsluitdijk en de inpoldering van Flevoland in opdracht van het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen. Uiteindelijk hoopt ze van de verhalen van mensen uit het Zuiderzeegebied een mooi boek te schrijven.

Heeft u zelf een verhaal of ervaring met de Zuiderzee? Dan kunt u uw bijdrage leveren door uw verhaal te delen op mijnzuiderzee.nl