Fragment

Feit of fictie: Vegetariërs leven langer

  1. Fragmentenchevron right
  2. Feit of fictie: Vegetariërs leven langer

Mensen die geen of weinig vlees eten worden ouder aldus het NOS journaal van vanochtend. In Feit of Fictie checkt verslaggever Laura Korsof Nederland nu massaal vegetariër moet worden.


Zevendedagsadventisten

“Er zijn wel aanwijzingen dat mensen met een vegetarische levensstijl langer leven en minder last hebben van chronische ziekten. Maar het is lastig dat los te koppelen van andere aspecten van hun levensstijl” vertelt Sander Kersten, hoogleraar voeding in Wageningen, aan de telefoon. Kersten verteld dat er, bijvoorbeeld, in Amerika een groot onderzoek is gedaan naar de Zevendedagsadventisten. Dat is een kerkgenootschap waarvan de leden zich houden aan de spijswetten van het oude testament en dus geen vlees eten. Uit dat onderzoek (https://publichealth.llu.edu/adventist-health-studies/findings/findings-ahs-2) bleek dat zij langer leven, maar deze groep mensen leeft sowieso veel gezonder. Ze roken en drinken bijvoorbeeld ookniet. Het is dus niet zeker of zij perse door het vegetarisme langer leven.


Gezonde vegetariërs

Ook het voedingscentrum komt tot een soortgelijke conclusie vertelt woordvoerder Patricia Schutte. “Vegetariërs zijn mensen die op allerlei vlakken bewust gezonder leven. Ze bewegen meer, ze roken minder en drinken minder.” Ook Schutte benadrukt dat het moeilijk is om te meten of er echt een causale relatie is.


Vlees eten

Het minder eten van vlees ‘an sich’ heeft wel gezondheidsvoordelen vertelt Schutte. “Minder vlees eten zorgt ervoor dat je, behalve rekening houdt met het milieu, ook minder verzadigd vet binnen krijgt. En daarmee loop je dus ook minder risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.”


Feit of Fictie?

Hoewel minder vlees eten voordelen kan hebben kan niet met zekerheid gezegd worden dat je als vegetariër of veganist langer leeft. Daar spelen veel meer factoren een rol. De stelling is Fictie.