Fragment

Populaire Kundalini Yoga niet zonder gevaren

  1. Fragmentenchevron right
  2. Populaire Kundalini Yoga niet zonder gevaren

De kracht van het zenuwstelsel volledig openbaren door een vurig ademhalen en door aandacht te plaatsen op de chakra’s. Dat is de basis van een zeer intenstieve vorm van yoga die in Nederland steeds populairder wordt: Kundalini Yoga. In Nederland ontstaat het ene na het andere Kundalini-klasje. In 10 jaar tijd is het aantal Kundalini-opleidingen verdubbeld en jaarlijk ronden 80 tot 100 yogi’s hun docentenopleiding af. 


De technieken zijn niet zonder gevaar voor de geestelijke gezondheid. Dat zegt psycholoog en ademtherapeut Peter Kampschuur. Hij ziet een verband tussen het beoefenen van Kundalini Yoga en de psychische klachten waarmee mensen aankloppen in zijn praktijk.


De Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) maakt zich ook zorgen. Anne Bjørndal is voorzitter van de vereniging en ziet een wildgroei aan yogascholen. Volgens haar kan hierdoor de kwaliteit en de nazorg in het gedrang komen. De VYN sluit niet uit dat de kwaliteit van Kundalinilessen in veel gevallen op orde is, maar de vereniging erkent deze docenten van deze stroming niet.


De Beroepsvereniging Kundaliniyoga Nederland herkent zich niet in de kritiek. Bestuurslid Kamal Prem Kaur is overtuigd van de werking van Kundalini; juist mensen die zich geblokkeerd voelen in hun leven zouden baat hebben bij deze vorm van yoga.