Fragment

Stuntman, levensgevaarlijk beroep?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stuntman, levensgevaarlijk beroep?

De ene dag spring je van een hoog gebouw, de andere dag sta je in lichterlaaie en word je door een auto geschept. Het leven van een stuntman is op zijn zachtst gezegd enerverend. Maar ook gevaarlijk, zo bleek de afgelopen weken. Stuntman John Bernecker verongelukte tijdens de opnames van 'The Walking Dead' en kort daarna overleed stuntvrouw SJ Harris na een motorongeluk op de set van Deadpool.

"Het is vreselijk. Dit gaat wel in mijn koppie zitten tijdens de volgende stunt," vertelt stuntman Nick Roeten. Hij is misschien wel de bekendste stuntman van Nederland en speelde in Hollywoodkrakers als Dunkirk en The Hitmans Bodyguard. Roeten is veel bezig met de dood van zijn collega's: "Het is een klein wereldje, goede vrienden van me kenden Bernecker bijvoorbeeld erg goed. Iedereen vraagt zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Denzel Washington

Volgens Roeten is het stuntmanschap juist erg veilig. Je hebt zelf namelijk de regie over je eigen stunt: "Ik bepaal tot op de centimeter waar het matras komt te liggen als ik spring." Stunts die Roeten niet durft, doet hij ook niet: Denzel Washington zei ooit tegen me: "We're just making movies." En zo is het natuurlijk. Je trekt zelf de grens in wat je wel en niet doet." 

Voorlopig blijft Nick Roeten gewoon doorgaan met zijn passie: "Dit is het mooiste beroep wat er is. Of je nou van een hoog gebouw springt of in een vechtscene zit. Het geeft zo'n ontzettende kick. Ik ga door tot mijn lichaam het niet meer aan kan."