Fragment

"Ouderen moeten onder hun niveau werken"

  1. Fragmentenchevron right
  2. "Ouderen moeten onder hun niveau werken"

Het aantal werkloze vijftigplussers is dalende. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vandaag publiceert. Maar dat is niet alleen maar goed nieuws, want ten opzichte van jongeren daalt de werkloosheid bij ouderen minder hard. "Werkloze ouderen moeten onder hun gaan niveau werken," dat adviseert de achtentachtig-jarige kinderboekenschrijver Dolf Verroen.


"Zeker in deze digitale wereld raken ouderen steeds sneller geïsoleerd van de buitenwereld. Het is echt aan mijn werk te danken dat ik nog veel contact heb met mensen," vertelt de auteur. Hij stelt dat het beter is voor vijftigplussers om achter de loopband te staan dan op de bank te zitten.


Klantvriendelijk

Hoogleraar Arbeidsrecht Joop Schippers is van mening dat werkgevers meer moeten open staan voor oudere werknemers. Verjongen is hip bij veel bedrijven, maar hij snapt niet waarom. "Jongeren zijn minder beschikbaar en minder klantvriendelijk dan ouderen. Er moet meer gekeken worden naar wat werknemers daadwerkelijk kunnen" 

Volgens Schippers zijn oudere werknemers juist van toegevoegde waarde door de ervaring die ze meebrengen. Nu krijgen ze te weinig kansen: "Wanneer bedrijven 'ambachtsschool' zien staan op het CV, dan gooien ze het al weg, omdat ze niet eens meer weten wat dat is." Hij eindigt met een waarschuwing: "De cultuur in Nederland moet veranderen. Door de vergrijzing kan de samenleving het zich niet permitteren om jongeren te blijven verkiezen boven ouderen."