Fragment

Diervriendelijke eieren in de lift

  1. Fragmentenchevron right
  2. Diervriendelijke eieren in de lift

Diervriendelijke eieren worden steeds populairder. We eten steeds meer van deze eieren en er zijn steeds meer initiatieven voor gezonder en gelukkiger pluimvee. 

Maar er is ook sprake van een dubbele moraal. Zo’n 80% van het pluimvee in Nederland is namelijk bedoeld voor de buitenlandse markt en voor die kippen gaat die diervriendelijke trend niet op. 

Hoe lastig is duurzaam innoveren in de pluimveesector en hoe kijken we tegen dierenwelzijn aan? Op Tweede Paasdag gaat het in Radio EenVandaag over het welzijn van de kip.


Trend

De diervriendelijke eieren zitten dus in de lift, volgens de laatste cijfers hebben we in 2015 voor 112 miljoen euro aan 3-sterren-eieren ingeslagen, een stijging met 24% ten opzichte van het jaar ervoor. 

Bijna 40% van de verkochte eieren wordt duurzaam geproduceerd.En al zijn de cijfers van vorig jaar nog niet verwerkt, die trend lijkt zich wel voort te zetten, dat melden de wetenschappers van de Universiteit Wageningen aan de redactie.

Maar wat is diervriendelijk precies? Wat is het verschil tussen biologisch, vrij uitloop en bijvoorbeeld Rondeel-eieren? Zo lang er een logo van de dierenbescherming met 3 sterren op staat kun je ervan uitgaan dat het bij eitje op je bord bij de meest diervriendelijk geproduceerde eieren hoort.

Wetenschapper en lid van de Raad voor Dierenaangelegenheden Bas Haring vertelt hoe tegen dierenwelzijn aangekeken wordt. Ook wordt er gesproken over hoe lastig het is om diervriendelijke initiatieven te ontwikkelen.


The Eggchange

En verslaggever Joris Kreugel gaat langs Marije Vogelzang. Zij is dit proces gestart omdat een traditionele pluimveehouder die zich afvroeg of het wel legitiem is dat hij op bet Brabantse platteland enorme megastallen runt met alle gevolgen voor de omgeving van dien. Marije heeft naar aanleiding van zijn vraag een project bedacht waarmee de positie van de kip in onze economie wat meer tastbaar wordt. Eigenlijk geeft ze economische waarde aan het ei. Mensen kunnen bij haar een bevrucht ei krijgen die de basis vormt van een nieuwe economie. Ze stelt het ei centraal. De rente (het kuiken) krijg je alleen als je goed voor het ei zorgt.