Fragment

Ernest van der Kwast is buddy voor probleemjongere

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ernest van der Kwast is buddy voor probleemjongere

In 2015 begon de gemeente Rotterdam een publiekscampagne om eenzaamheid onder ouderen terug te dringen. Dit leidde tot tot een afname van eenzaamheid in de stad. Zo’n zelfde campagne zou er moeten komen voor probleemjongeren. Dat vindt schrijver Ernest van der Kwast. 

Hij voegde daad bij woord en werd buddy, troubleshooter en personal assistent van de 25-jarige Somalisch-Nederlandse Abdi. "Ik had eigenlijk geen goede reden om het niet te doen toen het me werd gevraagd. Abdi is nu al de vierde die ik help. Bij hem stapte ik in toen het erop of eronder was. Hij had al zes maanden geen huur betaald en ze wilden zijn huis gaan ontruimen."

Ernest helpt Abdi bij het wegwerken van zijn schulden en het zoeken naar werk. En probeert nu koste wat kost te voorkomen dat Abdi zijn huis wordt uitgezet. Maar dat is niet eenvoudig. "Je tackelt steeds een probleem per keer," zegt van der Kwast.

"Er zit altijd een verhaal achter de problemen die je ziet." Van der Kwast ziet liever dat deze worden opgelost dan hard aangepakt. "Wat bereik je ermee om zo iemand op straat te zetten?"

Een verhaal over de strijdlust van een romanschrijver, die een andere kant van Nederland en van zichzelf leert kennen.