Fragment

De Stemming en debat over Herman Tjeenk Willink

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Stemming en debat over Herman Tjeenk Willink

Wie de nieuwe informateur wordt, staat in principe al vast, en in Den Haag debatteren ze over hoe het zo heeft kunnen lopen. Edith Schippers wil haar opdracht overdragen aan Herman Tjeenk Willink van de PvdA. Vermoedelijk zal een meerderheid met zijn benoeming instemmen. Van Geert Wilders en Thiery Baudet is in elk geval helder dat ze niet op Tjeenk Willink zitten te wachten. 


Maar in hoeverre zijn politieke partijen bij een nieuwe informateur ineens bereid om principes en standpunten die ze eerst bij Edith Schippers nog zo verdedigden bij Herman Tjeenk Willink plotseling in te leveren?Wellicht doet een nieuwe formatielocatie wonderen. Zal Tjeenk Willink partijleiders en hun secondanten liever ontvangen buiten Den Haag of kiest ook hij voor de Stadhouderskamer waar publiciteit met de journalisten achter het dranghek gegarandeerd lijkt.
Duidelijk is dat de formatie nu echt een nieuwe fase ingaat met deze nieuwe informateur. Daarover praat de Kamer deze middag en daarover praten wij in Radio EenVandaag dan weer met politiek commentator Kees Boonman en met Gijs Rademaker, van het EenVandaag Opiniepanel. We deden ook onderzoek naar de PvdA achterban: neemt de regeringsbereidheid toe nu er een PvdA’er informateur wordt?