Fragment

Eerbetoon aan KNIL veteranen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Eerbetoon aan KNIL veteranen

De laatste nog levende Molukkers die voor Nederland hebben gevochten in het koloniale leger in Indonesië, krijgen morgen een eerbetoon van Defensie.

De groep van ongeveer honderd oud-militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) zal  worden ontvangen op landgoed De Zwaluwenberg bij Hilversum. De bijeenkomst is georganiseerd door Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Hans van Griensven, tevens Inspecteur der Veteranen.

Van Griensven raakte betrokken bij de kwestie na een bericht op de facebookpagina van de Stichting Maluku4Maluki vorig jaar zomer, waarin ongenoegen wordt geuit over het gebrek aan erkenning voor deze veteranen, zegt een woordvoerder van het ministerie van defensie. “De Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht las dat, voelde zich verantwoordelijk en wilde er iets aan doen. Hij is met de stichting in gesprek gegaan over een manier om die erkenning vorm te geven.”

Leo Reawaruw is voorman van de Stichting Maluku4Maluki en zoon van een oud KNIL-militair. Hij is blij met de erkenning. Al komt het voor veel veteranen te laat. 'Ik verwacht morgen maar 12 veteranen. De meesten zijn overleden. Andere zijn te ziek of te oud om naar deze bijeenkomst te komen.'