Fragment

Honderden banen op de tocht door vol Schiphol

  1. Fragmentenchevron right
  2. Honderden banen op de tocht door vol Schiphol

Honderden mensen op Schiphol verliezen hun baan door de krapte op de luchthaven. Luchtvrachtbedrijven dreigen massaal naar België te vertrekken, omdat Schiphol aan zijn maximale aantal vluchten zit. Staatssecretaris Sharon Dijksma voert de druk op bij Schiphol om de luchtvracht te redden, maar die poging lijkt te laat te komen: "Den Haag heeft zitten slapen," zegt luchtvaartjournalist Yteke de Jong.

Schiphol bereikt dit jaar het plafond van 500.000 starts en landingen dat is afgesproken met de luchtvaartsector, lokale overheden en omwonenden. Daarom kan het tot 2020 niet verder groeien.

Grote bedrijven zoals het Russische AirBridgeCargo, Singapore Airlines Cargo, Emirates Skycargo en het Amerikaanse Kalitta hebben hun vertrek al aangekondigd. De verwachting is dat meer vrachtvliegers snel zullen volgen. "Onbegrijpelijk," zegt De Jong. "In het voorjaar kon de politiek al aan zien komen dat het maximale aantal vluchten bereikt zou worden. Maar niemand heeft ingegrepen."

Startplaatsen

"Het liefst waren we in Amsterdam gebleven," legt Henk-Jan van Keulen, directeur van AirBridgeCargo, uit. "Maar Schiphol dwingt ons te vertrekken. We raken 13 van de 23 startplaatsen kwijt. Dat vangen we nu op met Luik." Door het vertrek naar Luik moest vrachtverhandelaar Menzies Cargo eerder al ruim honderd mensen op straat zetten.

Brief

Demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma maande Schiphol vrijdag in een brief tot meer bescherming van de vrachtvlucht. Ook volgens Van Keulen komt die oproep te laat: "wij hebben nu investeringen gedaan in Luik, dus voorlopig keren wij niet terug met onze vluchten."

De vrachtvliegers zijn de grootste slachtoffers van het overvolle Schiphol. Zij raken de meeste startplekken kwijt. De regels op Schiphol schrijven voor dat een luchtvaartmaatschappij minstens tachtig procent van de vluchten volgens het schema moet uitvoeren om het daaropvolgende seizoen evenveel plekken te houden. Doordat vrachtvluchten veel minder tijdgebonden zijn dan passagiersvluchten, halen zij die tachtig procent zelden.

"Doodzonde," vindt De Jong. "Qua werkgelegenheid is de vrachtvlucht veel belangrijker dan de vele lowbudget-luchtvaartmaatschappijen die hun startplekken wel behouden." Van Keulen: "even kort door de bocht, maar dronken Britse toeristen krijgen nu de voorkeur boven Nederlandse werknemers."