Fragment

Veelvoudig wereldkampioen powerliften Ielja Strik weet van geen ophouden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Veelvoudig wereldkampioen powerliften Ielja Strik weet van geen ophouden

Ze heeft kuiten waar je u tegen zegt en biceps waar menig man jaloers op is. 22-voudig wereldkampioene powerliften Ielja Strik drukt met gemak 180 kilo de lucht in. Ze draait al jaren mee in de wereldtop en werd eind juni nog 1e op het WK classic Powerliften. En dat op haar 44-ste.


Helaas ging het bij de World Games in Polen niet volgens plan. Ze belandde vorige week met een vierde plek net naast het erepodium. Van te voren zei Strik nog dat het na deze Worldgames wel mooi zou zijn. Ze is reeds 44 jaar oud en heeft last van blessures en pijn. Maar nu wil ze toch nog verder. De sport en de adrenaline vindt ze te mooi. "Eigenlijk hoop ik dat het classic liften weer Olympisch wordt, dan doe ik direct mee." 


Powerliften


De Brabantse Powerliftster begon ooit als turnster. Vanaf haar twintigste merkte ze dat haar lijf veranderde en ging ze fitnessen. Vanaf 2001 richtte ze zich op het bankdrukken en powerliften. Ze draaide eigenlijk meteen al mee in de wereldtop.


Powerliften is een krachtsport waarbij je drie pogingen hebt om een halter met zo zwaar mogelijk gewicht te tillen. Dat moet in een correcte uitvoering en je moet het gewicht in één keer verplaatsen. Dat doe je in drie disciplines: Squat (kniebuigen), Benchpress (bankdrukken) en de Deadlift (een gewicht van de grond tillen).


Grote opgave


Ielja Strik kiest met haar sport geen makkelijke weg. Ze heeft geen status bij het NOC NSF, geen sponsoren en krijgt ook al geen prijzengeld. Met twee banen probeert ze de eindjes aan elkaar te knopen. De rest van de tijd staat ze in de sportschool. "Er zijn genoeg bedrijven die me benaderen voor productsponsoring, maar ik heb natuurlijk geen 10 trainingspakken nodig, maar geld."