Fragment

D66: adempauze invoeren tegen bedrijfsovernames

  1. Fragmentenchevron right
  2. D66: adempauze invoeren tegen bedrijfsovernames

Er zou een bedenktijd moeten komen voor bedrijven die met vijhandige overnames te maken krijgen. Daarvoor pleit D66 Kamerlid Jan Paternotte. Zo moeten Nederlandse bedrijven beter worden beschermd. 

Nu lijkt Nederland in Europa volgens Paternotte “gekke Henkie”, omdat andere landen wel goede beschermingconstructies hebben. Daaardoor zouden Nederlandse bedrijven extra populair zijn.

Door een adempauze van een jaar in te voeren, wordt de hijgerigheid uit de overnamestrijd gehaald, volgens Paternotte. Bedrijven kunnen zich dan langer en beter bezinnen op de overname en ze kunnen dan kijken of er niet nog actie ondernomen moet worden waardoor de overname niet meer interessant is.

Maar horen die overnames niet gewoon bij het economische spel? Martin Visser, economisch deskundige van De Telegraaf, vindt van wel en zegt dat het eigenlijk niet zovel uitmaakt wie de eigenaar van een bedrijf is, als het bedrijf maar in Nederland is gevestigd.

Daarmee houd je het maatschappelijk belang van deze bedrijven ook overeind, is zijn redenering. Het gaat dan vooral om de werkgelegenheid en om de innovaties waarin deze bedrijven investeren. Die laatste zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van onze kenniseconomie.