Fragment

Mantelzorgers dementie hebben het loodzwaar

  1. Fragmentenchevron right
  2. Mantelzorgers dementie hebben het loodzwaar

Mantelzorgers voor mensen met dementie hebben het erg zwaar. In Nederland zijn er ongeveer 300.000 mantelzorgers van Alzheimerpatiënten en ruim de helft van hen is zwaar belast, zo blijkt uit gegevens van Alzheimer Nederland. 


In Radio EenVandaag hoort u van Jeannette Lohmann en Piet Corsmit over de zorg voor hun moeder en vrouw die steeds zwaarder dement wordt.  "Fysiek is er niks mis met mijn moeder", zegt Jeannette. "Maar psychisch wel. Ze verandert totaal en daardoor wordt mijn vader ook eenzamer." 


"Juist dat veranderende karakter maakt de zorg voor Alzheimerpatiënten zo zwaar", zegt ook Gerben Jansen, voorzitter van de vakgroep dementie van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen V&VN. "Je zorgt niet meer voor je vrouw maar voor iemand anders, je krijgt ook niet terug wat je eerder wel uit die relatie haalde."


Dementie verpleegkundige 

Steeds meer mensen met dementie blijven langer thuis wonen. Er is dus steeds meer gespecialiseerde zorg nodig. Daarom komt er ook een dementie verpleegkundige die als onderdeel van het wijkteam deze zorg gaat bieden.


"Die rol wordt nu vervuld door de casemanager", vertelt Gerben Jansen. "Verschil met de dementie-verpleegkundige is dat deze ook medisch geschoold is." Omdat mensen steeds langer thuis blijven wonen, komt er steeds vaker ook een fysiek probleem bij. "Het is goed dat er dan iemand over de vloer komt die ook daarin gespecialiseerd is."