Fragment

Opnieuw discussies over het op wetenschappelijke manier herkennen van homoseksualiteit

  1. Fragmentenchevron right
  2. Opnieuw discussies over het op wetenschappelijke manier herkennen van homoseksualiteit

Slimme algoritmes kunnen op grond van foto’s veel beter dan mensen bepalen of iemand homoseksueel is. Dat blijk uit onderzoek van Michal Kosinski van Stanford University in Californië.

Kosinski haalde gezichtsfoto’s van 15.000 mensen van Amerikaanse datingsites door een computer. Het zelflerende computerprogramma raadt bij mannen in 81 procent van de gevallen de seksuele geaardheid. Bij foto's van vrouwen lukt dat in 71 procent. Mensen slagen daar met 61- respectievelijk 54 procent een stuk minder vaak in, zo schrijft Trouw vandaag. 

4 februari 1989

Honderd telefoontjes per dag, stapels dreigbrieven en tien bommeldingen. Dat was het directe effect toen Dick Swaab, directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek, in februari 1989 bekend maakte dat de hersenen van homoseksuele en heteroseksuele mannen verschillen.

Voormalig hoofdredacteur van de Gay-krant Henk Krol blinkt terug op de rel in 1989. Hij had veel kritiek op het onderzoek van Dick Swaab, en heeft dat nu ook op het onderzoek van Kosinski.