Fragment

Ans Markus: uit negativiteit wordt positiviteit geboren

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ans Markus: uit negativiteit wordt positiviteit geboren

Uit negatieve gebeurtenissen kan positiviteit voortvloeien. Een belangrijke les die kunstenaar Ans Markus, die dit jaar 70 werd, heeft geleerd. “Mijn leven is daar een voorbeeld van.” Het is een inzicht dat ze met haar overzichtstentoonstelling Als ik jou was aan haar toeschouwers wilt geven. Vandaag is Ans Markus de optimist.

 

Een terugkerend thema in haar werken zijn schaduwkanten van het leven. Velen zullen Markus kennen van haar doeken met vrouwen gehuld in windsels. Die beeltenissen symboliseerden haar verdriet. In latere werken zien we ze niet meer terug, Markus werd zekerder van zichzelf.


Ongelukkig huwelijk

Markus heeft in haar leven de nodige tegenslagen gehad. In haar betoog vandaag blikt ze daarop terug, maar vooral op haar veerkracht daarbij. De positiviteit die uit haar negatieve ervaringen voortvloeien. Zo vertelt ze: “op mijn twintigste moest ik trouwen, want ik was zwanger. Er volgde een ongelukkig huwelijk. Maar,” reageert ze op zichzelf, “ik kreeg een prachtige dochter.” Namelijk Sigrid, de tevens haar grootste muze is en veel model stond voor haar vrouwen in windsels.

 

Andere voorbeelden zijn de dood van haar moeder, vooroordelen, het huwelijk met losse handjes, het gebrek aan eigenwaarde: uit alles komt uiteindelijk iets goeds. Markus is trots op waar ze nu staat. Ze werd officier in de Orde van Oranje Nassau, heeft een liefhebbende man en dochter, werd kunstenaar van het jaar, en er is nog veel meer om blij over te zijn. “Ik heb keihard gewerkt, soms vechtend tegen vooroordelen in de kunstwereld, maar ik heb altijd mijn eigen pad gevolgd.”

 

De overzichtstentoonstelling van Ans Markus is tot en met 7 januari 2018 te zien in het museum Jan van der Togt in Amstelveen. Schilderijen, tekeningen, brons, porselein, glas en sieraden bieden een totaalbeeld van het werk van Ans Markus.