Fragment

Rattenplaag in Nederland blijft woekeren

  1. Fragmentenchevron right
  2. Rattenplaag in Nederland blijft woekeren

Ratten, volgens de Telegraaf loopt het uit de hand met deze beesten. In veel verschillende steden stijgen de meldingen van rattenoverlast sterk. Ook het aantal mensen dat de rattenziekte of de ziekte van Weil kreeg steeg van 24 in 2015 naar ruim 80 in 2016. 

Volgens ongediertebestrijders is dit te wijten aan regels, die ervoor zorgen dat zij minder effectief kunnen werken. 

Het is lastig een totaalbeeld te krijgen van de rattenoverlast. Tot op heden wordt alleen het aantal meldingen van overlast per gemeente gemeten. Het RIVM probeert op dit moment de totale rattenpopulatie in Nederland in kaart te brengen. Eén ding is wel duidelijk: het gedrag van mensen is een belangrijke bron voor ratten. Ons afval is hun eten. Hoe minder voedsel er op straat slingert hoe kleiner de kans op ratten is. In Rotterdam en Amsterdam wordt er in wijken met veel rattenoverlast gekeken naar de algemene hygiëne in die buurt. Zo wil Dennis Boutkan, gemeenteraadslid voor de PvdA in Amsterdam, een voederverbod voor de stad. 
Verschillende biologen zijn, in tegenstelling tot klagende buurtbewoners, onder de indruk van de rat. Zo ook Kees Moeliker, de directeur van het Natuur Historisch Museum. Volgens hem hoort de rat bij de stad en moeten we niet gaan doen of we met een epidemie van de ziekte van Weil te maken hebben.