Fragment

Amsterdamse jeugdmedewerker ronselt voor jihad

  1. Fragmentenchevron right
  2. Amsterdamse jeugdmedewerker ronselt voor jihad

Ex-jihadronselaar Bilal L. werkte als jongerenwerker voor de gemeente Amsterdam, om Jihad-jongeren op het rechte pad te houden. Maar het heeft er alle schijn van dat de man jongeren juist aanzette tot de Jihad, meldt de Telegraaf. 

Hofstadgroepslid, ex-jihadronselaar. Met zo’n CV kun je alsnog gevraagd worden om te gaan werken met kwetsbare jongeren. “Het is een beproefd beleid,” zegt radicaliseringsdeskundige Maarten van de Donk van Radar advies. “Maar er is wel discussie over de aanpak.” 

Verslaving

In juli woonde Van de Donk nog een bijeenkomst bij over het gebruik van zogeheten “formers” bij het deradicaliseren van jongeren. “Zij zijn ook ooit geradicaliseerd en begrijpen dus wat die jongens doormaken. Maar hoe weet je zeker of iemand echt los is van de extreme ideeën?” Volgens de radicaliseringsexpert is het ook goed mogelijk dat gederadicaliseerden terugvallen. “Het is vergelijkbaar met een verslaving.”

Geweld

Voormalig Syrië-ganger Engin Baydar twijfelt aan de geloofwaardigheid van het artikel. “Ik zou wel meer feiten willen zien.” Daarnaast is ‘geradicaliseerd zijn’ geen goed gedefinieerd begrip. Tegenwoordig zou Baydar nooit meer afreizen naar Syrië en probeert hij ook andere jongeren die daaraan denken ervan te weerhouden. Maar dat betekent niet dat hij het moslim-gedachtegoed heeft afgezworen. “Ik geef zelf vrouwen ook liever geen hand,” noemt hij als voorbeeld. “Mijn geloof is niet veranderd. Ik doe mensen geen kwaad met mijn mening.” Van den Donk vraagt zich af of het genoeg is om alleen het geweld af te zweren.