Fragment

De Nederlandse koe verdwijnt!

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Nederlandse koe verdwijnt!


Wat is volgens u een echte Hollandse koe? Grote kans dat u de zwartbonte Holsteiner voor u ziet die in bijna stallen terug te vinden is. Maar dat is een in Amerika  doorgefokte melkkoe. Van oorsprong is deNederlandse koe van een heel ander ras. Neem een Lakenvelder; een rund met een karakteristieke witte band over het midden. Of een Blaarkop; met een witte kopen donkere kringen rond de ogen.

Dit zijn echte Nederlandse oerkoeien die sinds deMiddeleeuwen in ons land voorkomen. Ze geven niet veel melk, maar leverenheerlijk biologisch vlees. Maar het voortbestaan van deze  echteNederlandse raskoeien wordt bedreigd. Sinds eind vorig jaar gelden fosfaatregelsdie onder druk van Europa zijn aangescherpt om de melkveelstapel en hetmestoverschot terug te bengen.

“Als we ook voor de oeroude Hollandse koeienrassen vasthouden aan de stenge fosfaatregels, dan lopen deze beesten over 10 jaar niet meer in de wei! Ons levend cultureel erfgoed wordt bedreigd en moet beschermd worden!”, aldus Geert Boink; Voorzitter van de stichting Zeldzame Huisdierenrassen. Kunstenares en sinds vorig jaar gepromoveerd op de genetische diversiteit van koeienrassen Marleen Felius vult aan: “Het is een ramp als die sterke oerkoe verdwijnt. De Holsteiner koe is doorgefokt tot een opgevoerde machine. Het is een fantastische melkkoe, maar hij is ook snel ziek. De ouderassen kennen deze gebreken niet.”