Fragment

'Meisjes die nu geboren worden verdienen hun hele leven minder dan mannen'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Meisjes die nu geboren worden verdienen hun hele leven minder dan mannen'

Het is al langer bekend dat vrouwen in Nederland anno 2017 nog steeds gemiddeld minder verdienen dan mannen. Toch had de Zweedse Europarlementariër Anna Hedh had wel een erg ontmoedigende boodschap in het Algemeen Dagblad: meisjes die vandaag geboren worden verdienen hun hele leven minder dan een man. Emile Vaessen zocht uit of deze uitspraak feit of fictie is. 

Kleinere Kloof

Volgens Pieter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), zijn er echter wel positieve ontwikkelingen wat betreft die loonkloof. "Wat we zien is dat die kloof tussen mannen en vrouwen steeds kleiner wordt. In 2014verdienden vrouwen bij de overheid 5% minder dan mannen. Een paar jaar daarvoor was dat nog 7%. In het bedrijfsleven liep dat verschil terug van 9% naar 7%.Bij jonge generaties is het zelfs zo dat vrouwen onder de 30 gemiddeld zelfsmeer verdienen dan mannen, omdat ze hogeropgeleid zijn. 

 

Omslag

Maar, verklaart Munnigen ook, als vrouwen de 30 gepasseerd zijn slaat dat om. Volgens Mulligen is dat omdat vrouwen rond deze leeftijd ervoor kiezen om kinderen te krijgen. "Veel vrouwen gaan dan parttime werken en mannen blijven fulltime werken. Mannen maken dus meer kans om carrière te maken en zullen op de langere termijn ook meer gaan verdienen." 

 

Robots

Paulien Osse van de Loonwijzer vindt gelijke lonen ideaal, maar schat de kans niet groot dat vrouwen aan het eind van deze eeuw even veel gaan verdienen als mannen. "Tenzij er robots komen die taken over kunnen nemen." Om die loonkloof zo klein mogelijk te houden heeft Osse nog een paar tips: "Aan de bal blijven. Studeren. Een baan nemen en fulltime blijven werken, zo veel mogelijk." 

 

Conclusie

Het blijft lastig om het een feit te noemen, aangezien we niet in de toekomst kunnen kijken. Maar, als er niks verandert aan de zorgtaken van een vrouw en de rolverdeling bij het opvoeden van kinderen, zullen vrouwen zo na hun dertigste altijd een achterstand houden op mannen.