Fragment

Veganistische katten en honden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Veganistische katten en honden

Een extra bot, een lekker visje.. Veel honden en katten krijgen vandaag een extra lekkernij, want het is dierendag. Ook filosoof Rick Scholtes verwent zijn honden Rani en Teddy vandaag extra, maar niet met een stukje vlees.

"Ze krijgen van mij vandaag een stukje veganistische worst", zegt hij. Rani en Teddy zijn, net als hun baasje, veganistisch. EN niet alleen de honden, ook de katten in huize Scholtes, krijgen een veganistisch dieet.

Geen vis, vlees, eieren, melk of kaas; alleen maar plantjes. En dat voor dieren die eigenlijk carnovoren (vleeseters) zijn. Rick Scholtes maakt zich daar geen enkele zorgen over. "Ze zijn alle vier gezond en vrolijk, ze komen niets tekort. Ik wil gewoon niet dat er dieren gevangen zitten in de bioindustrie voor mijn consumptie en wil dat ook niet voor mijn huisdieren."

Kunstmatige toevoeging
Esther Plantinga, dierenarts gespecialiseerd in voeding vindt dat mensen wel goed uit moeten kijken als ze zelf een dieet gaan samenstellen. "Je moet goed kijken dat honden en met name katten wel alle stoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben."

"Katten kunnen niet alles uit planten halen, dus dan moeten de essentiële stoffen wel zijn teogevoegd. Bij honden zou het eventueel wel kunnen, maar dan moet je ze wel heel gevarieerd eten geven", zegt Plantinga.

Alleen maar vlees
Tegenover de groeiende groep mensen die hun huisdier alleen nog maar plantaardig voedsel geven staat een groep die juist heilig gelooft in vlees. Deze mensen geven hun huisdieren alleen maar botten en rauw vlees.

"Dat is het andere uitserste en ook daar zien we vaak tekorten ontstaan", zegt dierenarts Plantinga. Het gaat dan ook om een te eenzijdige voeding. Dieren kunnen groeiproblemen krijgen of worden besmet met bacteriën op het rauwe vlees.

Het is erg belangrijk dat je je goed laat informeren over een dieet, meent Plantinga. Je moet niet zelf iets gaan samenstellen, het is wel belangrijk dat dieren een gevarieerd dieet krijgen.

Dat geldt overigens ook voor het schoothondjesdieet: een huisdier mag best af en toe wat lekkers. "Maar als je een klein hondje een stukje kaas geeft, beseffen mensen vaak niet dat dat net is alsof je als mens dertig blokjes kaas eet en iedereen weet dat dat niet goed is."