Fragment

PowNed belazert Nederland met vluchtelingacteur

  1. Fragmentenchevron right
  2. PowNed belazert Nederland met vluchtelingacteur

Tariq Kasem, de vluchteling die PowNed volgt tijdens zijn inburgering Nederland blijkt een acteur te zijn. Kasem blijkt al twaalf jaar in Nederland te wonen. Na een eerder bericht van PowNed over een verdronken Syrische jongen, heeft Kasem spijt van zijn deelname aan het programma.


Volgens Dominique Weesie, voorzitter van PowNed, lag het er dik bovenop dat de reportages met Kasem nep waren. "De fatsoenspolitie viert hoogtij", zegt hij.

Donorshow
Het is niet de eerste keer dat televisieminnend Nederland voor de gek wordt gehouden door een groot programma. Tien jaar geleden werd de Grote Donorshow uitgezonden. In dit BNN-programma 'streden' drie mensen om een donornier. Het bleek om een grote stunt te gaan, die bedoelt was om aandacht te trekken voor donororganen.

Een van de kandidaten was Charlotte Trieschnigg. Zij zat in het complot en daar had ze het best moeilijk mee: "Mijn zus was heel bezorgd. Het is lastig om haar niet de waarheid te kunnen vertellen." In Radio EenVandaag vertelt Charlotte Trieschnigg over hoe zij ook haar naaste omgeving moest laten geloven in het complot. 
Vragenuurtje

Uiteindelijk leidde de donorshow zelfs tot krtische vragen in de Tweede Kamer. Daarnaast sprak toenmalig premier Balkenende er schande van. Volgens Trieschnigg vonden de bedenkers van de Donorshow dit alleen maar leuk. "Het was echt kicken. Vooraf was ons doel dat het op de politieke agenda zou komen. Uiteindelijk haalde het zelfs het nieuws in de Verenigde Staten."
Tegenwoordig vertelt Trieschnigg op de Radboud Universiteit aan leerlingen hoe het is om een orgaan nodig te hebben: "Het blijft heel belangrijk dat er aandacht is voor het onderwerp. De Donorshow heeft daar veel in betekend, maar we zijn er nog lang niet. Er sterven nog steeds duizenden mensen onnodig."