Fragment

Eruit met een lach

  1. Fragmentenchevron right
  2. Eruit met een lach

In 2011 maakte Nederland kennis met sitdown-comédienne Lisanne Herder in het programma Holland’s Got Talent. Vanuit een rolstoel maakte ze keiharde grappen over haar beperkingen. Maar naast de gevatte en bijzonder grappige vrouw was er ook een andere Lisanne: een met veel fysieke en psychische problemen. En pijn, zo veel pijn dat ze besloot dat het moest stoppen. Op een vrijdagmiddag, 18 september 2015 werd haar leven door middel van euthanasie beëindigd.

Collega comediens Hank vanBosstraten en Patrick Meijer maakten een documentaire over de laatste 15 dagen van haar leven. De documentaire is uitgezonden bij Omroep Gelderland en is nog steeds op de website van de omroep terug te kijken. 


Humor

In de documentaire zien we hoe Lisanne opleeft van het podium en het applaus na een goede grap. “Op het podium is ze meer dan het meisje in de rolstoel. Het helpt haar bij haar onzekerheid”, zegt haar zus. Documentaire maker Hank van Bosstraten prijst haar zwartgallige zelfspot. “Als ze opkomt zie je gewoon een dikkig meisje in een rolstoel, dat benoemt ze ook. Ze maakt direct grappen over haar situatie met borderline, spasmes en alles maar eindigt dan met het beste… en ik ben ook nog lesbisch. Dat was Lisanne.”

Pijn

Maar we zien vooral een 25-jarige vrouw die in bed ligt, pijn heeft en echt niet meer wil leven. Waneer vrienden of familie zeggen dat ze haar keuze snappen en respecteren reageert zes steevast met “Maar het is geen keuze.”. En zo zag Lisanne het ook echt; er was voor haar geen andere keuze. Wanneer documentaire maker Patrick Meijer haar vlak voor het einde vraagt hoe ze zich voelt reageert ze: “Hoe ik me voel…? Kut en opgelucht. Heel blij dat ik straks dood mag, maar het is wel kut dat ik om hiervan af te zijn, dat ik daarvoor dood moet. Dat is de strekking van het verhaal.”