Fragment

Salo Muller: 14 jaar lang fysiotherapeut van Ajax

  1. Fragmentenchevron right
  2. Salo Muller: 14 jaar lang fysiotherapeut van Ajax

Johan Cruyff, Sjaak Swart, Johnny Rep, Piet Keizer. Een greep uit de vele legendarische namen van voetballers die op de massagetafel van Salo Muller lagen. Veertien jaar lang werkte Muller als fysiotherapeut en masseur bij Ajax. Van 1958 tot 1972. Hij maakte de opkomst van de Amsterdamse club mee en stopte op het hoogtepunt: Na twee gewonnen Europacups. 


Verzorger Bobby Haarms zei ooit over Muller: "Hij heeft punten gepakt voor Ajax. " Zelf is hij wat bescheidener over zijn rol, maar de fysiotherapeut beaamt wel degelijk dat hij invloed had tijdens wedstrijden: "Rinus Michels stuurde mij vaak het veld op voor een zogenaamde blessurebehandeling. Dan gaf ik stiekem tactische aanwijzingen aan de spelers door."Muller was zelfs de directe aanleiding voor misschien wel het mooiste doelpunt van Johan Cruyff aller tijden, de 1-2 tegen ADO Den Haag. "Cruyff kwam naar mij toe omdat zijn sok steeds afzakte. Ik gaf hem een bandje om zijn sok op te houden. Ik zie een bal van achteruit komen van Suurbier. Dus ik roep tegen Cruyff: Nu het veld in. Dus hij rent het veld in, neemt die bal aan en knalt hem achter de keeper," vertelt hij.


In zijn nieuwe boek 'Mijn Ajaxjaren' zijn nog veel meer anekdotes te lezen over de veertien jaar dat Muller werkzaam was voor de Amsterdamse club.