Fragment

Schiphol koploper bijna-botsingen met vliegtuigen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Schiphol koploper bijna-botsingen met vliegtuigen

Het aantal bijna-botsingen met vliegtuigen is op Schiphol schrikbarend hoog in vergelijking met andere vliegvelden, zo meldt het AD. Vorig jaar ging het 47 keer bijna mis, terwijl op het JFK-vliegveld in New York in dat jaar maar vijf incidenten waren.  Luchtvaartdeskundigen maken zich zorgen: "Dit is hopelijk een wake-up call voor Schiphol," zegt hoogleraar luchtvaarttechniek Joris Melkert.


Runway Incursions

Schiphol telde vorig jaar 47 zogenoemde ‘runway incursions’. Dat zijn situaties waarbij een vliegtuig, voertuig of persoon in de beschermde zone komt van een baan die op dat moment wordt gebruikt voor een start of landing. Bij andere internationale luchthavens ligt dat aantal veel lager. Op het John F. Kennedy vliegveld in New York waren in hetzelfde jaar maar vijf van zulke incidenten en op London Heathrow dertien.

Luchtvaartjournalist Yteke de Jong denkt wel te weten hoe dit kan: "Schiphol heeft een veel complexere structuur met zes start- en landingsbanen alle windrichtingen op. Heathrow heeft bijvoorbeeld maar twee startbanen die paralel lopen." 


Tweede Terminal

De Jongh vindt dat Schiphol meer taxibanen moet aanleggen om de problemen te verhelpen. Melkert heeft een andere oplossing: "Nu wordt nog gewerkt met één terminal, waar alle vliegtuigen aankomen en de passagiers de vliegtuigen in- en uitstappen. Je kunt overwegen om een tweede terminal te bouwen in de buurt van de polderbaan, al kost dat natuurlijk miljarden."