Fragment

Eerder Gehoord: Gratie voor een Amerikaanse president

  1. Fragmentenchevron right
  2. Eerder Gehoord: Gratie voor een Amerikaanse president

De Amerikaanse president Donald Trump lijkt toch benauwd te worden over het onderzoek naar zijn contacten met de Russen. Hij zoekt manieren om zichzelf en zijn naasten te beschermen. Het rumoer begon eerder deze week toen The Washington Post op basis van bronnen meldde dat Trump informatie had ingewonnen over zijn mogelijkheden om iemand gratie te schenken. 

Watergate-affaire

Het zou niet voor het eerst zijn dat een gang naar de rechter wordt verijdeld door een presidentieel pardon. In 1974 voorkwam president Ford verder onderzoek naar zijn voorganger Nixon door hem gratie te verlenen. Het kwam Ford toen op veel kritiek te staan. "Eigenlijk was zijn presidentschap toen al voorbij", aldus Amerika-correspondent Michiel Vos.

Ford wilde met zijn pardon voorkomen dat het land nog langer gebukt ging on de Watergate affaire. Tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1972 luisterden medewerkers van de Republikeinse president Nixon het hoofdkwartier van de Democraten af. Nixon loog over zijn betrokkenheid. Het schandaal leidde in 1974 tot het aftreden van president Richard Nixon.

“Het land was er door geobsedeerd”, aldus Vos. “Ford zag maar een uitweg en dat was gratie verlenen. Het werd Ford niet in dank afgenomen. De vraag of er sprake was van een deal tussen Ford en Nixon bleef de rest van zijn presidentsperiode boven de markt hangen.” 

Later draaide het oordeel over de gratieverlening aan Nixon. In 2001 werd Gerald Ford door de John F. Kennedy Bibliotheek geëerd voorzijn moedige beslissing. Senator Ted Kennedy, in 1974  een fervent tegenstander van de gratieverlening aan Nixon, prees Ford bij die gelegenheid. “ We zien nu dat president Ford gelijk had. Zijn moed en toewijding aan ons land maakten het mogelijk om te beginnen aan het herstelproces en de tragedie van Watergate achter ons te laten.”