Fragment

FNV: werkgever wentelt verantwoordelijkheid gezonde werkplek af op werknemer

  1. Fragmentenchevron right
  2. FNV: werkgever wentelt verantwoordelijkheid gezonde werkplek af op werknemer

Voedingstips in uw bedrijfskantine, medische check-ups door uw werkgevers of naast uw collega op de loopband. De focus op gezond werken is helemaal doorgeschoten, zegt vakbond FNV. Volgens Beater van der Velden (FNV) schuift de werkgever steeds vaker de verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek af op de medewerker. 


Krachttraining

FNV reageert daarmee op een ingezonden brief van topsportbegeleider en levenstijlpublicist Clemens Vollebergh in De Volkskrant. Hij betoogt dat als mensen met een zwaar beroep langer en gezonder willen werken, ze aan gerichte krachttraining zullen moeten doen. Wat hem betreft is het trainen van de spieren die je nodig hebt voor een goede uitoefening van je beroep een blijk van professionaliteit.


Stok om mee te slaan

Volgens de vakbond leidt dat tot situaties waarbij medewerkers bij een functioneringsgesprek geconfronteerd worden met hun ongezonde levensstijl. Van der Velden kent voorbeelden waarbij werkgevers werknemers confronteren met overgewicht als men niet wil meewerken aan een intern gezondheidsprogramma. De FNV vindt dat bedrijven daarmee de verantwoordelijkheid voor een gezonde werkplek afwentelen op hun werknemers.