Fragment

Controverse in de openbare ruimte: Kabouter Buttplug en Domestikator

  1. Fragmentenchevron right
  2. Controverse in de openbare ruimte: Kabouter Buttplug en Domestikator

Het beeld de ‘Domestikator’ van Joep van Lieshout was niet welkom op een tentoonstelling in Parijs. Volgens de Fransen leek het beeld teveel op een copulerend paar. Controversiële beelden in de openbare ruimte, dat is een discussie die vaker voorkomt. Bijvoorbeeld in Rotterdam in 2001.


Vijf jaar discussie

Nu staat hij op het Eendrachtsplein in Rotterdam, maar het heeft vijf jaar geduurd voordat het beeld ‘Santa Claus’ eindelijk in Rotterdam werd geïnstalleerd. Het beeld van Paul McCarthy werd op verzoek van het IBC (de internationale beelden commissie) ontworpen en zou op het doelenplein komen te staan, maar winkeliers protesteerde en de gemeenteraad stak er een stokje voor. De grote kerstman heeft namelijk een buttplug in zijn hand. En dat hoorde niet in de openbare ruimte, aldus de gemeente. Een landelijke discussie ontstond.

De kritiek

In het IBC zat een zestal kunstkenners waaronder Joep van Lieshout en Hans Abelman. Hans Abelman was destijds de projectleider. Aan EenVandaag vertelt Abelman dat hij de kritiek erg hypocriet vond. Het was namelijk de Media Markt die protesteerde tegen de komst van het beeld, “maar die hadden net een poster gemaakt met allemaal blote medewerkers. Ik begreep er niks meer van.”

Acceptatie

Ondertussen is het beeld omarmd door de Rotterdammers en een toeristische attractie geworden. De partij Leefbaar Rotterdam, die in eerste instantie een stokje stak voor de plaatsing, noemde het beeld in 2008 zelfs “een eigenzinnig vrijheidsbeeld voor ieder die klopt aan de poort van Rotterdam.”