Fragment

'Stop met plamuren'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Stop met plamuren'

Elke vrouw is mooi zoals zij is. Ook, en misschien wel juist, zonder make-up. Dus laat die poederdozen, mascara’s en foundation maar staan, en schaam je niet voor je imperfecties!

Dat vinden de scholieren Isabelle den Hartigh (17) en Kris Zwartbol (18). Ze organiseerden een 'no make-up day' op hun school en onderzochten wat make-up doet met het zelfvertrouwen van vrouwen.

zelfvertrouwen

De twee tieners vroegen alle meiden op hun school De Willem van Oranje in het Zuid-Hollandse Oud-Beijerland een dag lang geen make-up te dragen. 'Bijna iedereen deed mee. 10% wilde niet ongeplamuurd naar school' vertelt Den Hartigh.

De meiden wilden het effect van make-up op het zelfvertrouwen meten. 'Het heeft heel veel invloed. We voelen ons minder mooi zonder make-up en vinden het lastiger om contact te maken', aldus Den Hartigh.

blotebillengezicht

'Eigenlijk is dit best apart', vinden de scholieren. 'Honderden jaren geleden liep iedereen met een blotebillengezicht. En mannen dragen ook geen make-up en hebben toch een manier gevonden om zichzelf te accepteren.'

Ze vinden dat vrouwen dat ook zouden moeten doen. 'We moeten stoppen met onszelf te vergelijken met het perfecte plaatje in de media. Make-up hoort geen invloed te hebben op het zelfvertrouwen, vrouwen moeten zonder make-up ook van zichzelf houden.'