Fragment

Feit of Fictie: 'Shorttrack is een self-limiting sport'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Feit of Fictie: 'Shorttrack is een self-limiting sport'

"Donder dat shorttrack maar als sport uit de Olympische Spelen." Met deze uitspraak baarde Jillert Anema gisteren opzien in het Radio-1-programma De Ochtend. Volgens Anema is shorttrack een zichzelf beperkende sport.

Anema vindt dat het bij sporten gaat om wie de snelste is en dat een technische sport als shorttrack dat niet mogelijk maakt.

"Als je gaat trainen en je wordt steeds sneller, dan kun je op gegeven moment niet meer shorttracken. Je bent gewoon te snel. Dan is de baan namelijk te klein en vlieg je er uit", aldus Anema.

'Een rondje duurt 8 seconden' 

Martijn Rosdorff checkt in de rubriek Feit of Fictie deze bewering. Hij belt over de uitspraak van Jillert Anema met Bjorn de Laat, bewegingswetenschapper bij de KNSB en gespecialiseerd in de sport shorttrack.

Volgens De Laat zijn de rondetijden op de kortste afstand, de vijfhonderd meter, op dit moment erg snel. "Die vijfhonderd meter kunnen shorttrackers dus voluit van begin tot einde rijden. Bij een afstand zoals duizend of vijftienhonderd meter is dat al niet meer het geval. Op deze afstanden halen ze dus sowieso niet de snelheden die op een vijfhonderd meter gehaald worden. Op die twee langere afstanden zit er dus sowieso nog veel ruimte."

Maar ook op een vijfhonderd meter ziet De Laat nog genoeg ruimte voor verbetering. "De snelste ronde die er ooit gereden is ligt op acht seconden. Op een vijfhonderd meter lukt het nog geen enkele schaatser om dat een paar rondjes achter elkaar vol te houden. Dus binnen deze korte afstand kan het echt nog sneller."

Conclusie

Volgens De Laat is de bewering van Jillert Anema dan ook niet waar. "Deze sport kan nog steeds sneller. Natuurlijk zou het een keer tegen een maximum kunnen aanlopen, maar dat zie ik niet in de nabije toekomst gebeuren."

Daarbij geeft De Laat aan dat de technologie in de sport ook blijft evolueren. "Dus mocht de snelheid fysiek gezien tot een maximum komen, dan nog zal er tegen die tijd vast een nieuwe technologie zijn om dit op te vangen."