Fragment

Hoe hengel je als stad een megabedrijf binnen?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hoe hengel je als stad een megabedrijf binnen?

De burgemeester van Stonecrest, een stadje in de Amerikaanse staat Georgia, wil de naam van zijn stad veranderen in Amazon. Op die manier hoopt hij de webgigant zover te krijgen zijn tweede hoofdkwartier er te vestigen.

 

Ook in Nederland wordt er op dit moment hard gewerkt om een wit voetje te halen bij grote moderne bedrijven. Sinds Tesla-topman Elon Musk op Twitter liet weten een gigafabriek in Europa te willen bouwen wordt er flink gelobbyd. Nederlandse ondernemers watertanden bij het idee van zo’n fabriek in de buurt. De noordelijke provincies van ons land hebben zich verenigd in initiatief Top Dutch, om Musk te overtuigen dat de fabriek in Noord-Nederland thuishoort.

 

Op de kaart

Gerard de Boer leidt de Noord-Nederlandse campagne, Top Dutch. Middels een website en een Twitteroffensief hebben ze zich al in de kijker gespeeld bij Elon Musk. Een van hun acties werd uitgevoerd toen minister Henk Kamp bij Musk op bezoek was. “Terwijl onze minister stond te spreken kwam op allerlei telefoons daar het bericht binnen ‘hi Tesla, we are Top Dutch’. Zo hebben wij onze regio op de kaart gezet in Silicon Valley."

 

Teslaveen

De Boer heeft met Top Dutch een app-groep waar onder andere gedeputeerden, wethouders en burgemeesters uit Noord-Nederland inzitten. Zouden die burgemeesters ook bereid zijn hun naam te veranderen? De Boer denkt niet dat dat er in zit. “Ik heb het even gevraagd, maar het eindigt hier allemaal op –sum, -wierde en –veen. Dus Elonsum, Muskwierde en Teslaveen kwamen voorbij.” Maar of dat nou klinkt…

 

https://twitter.com/elonmusk/status/716750313471025152